Om Kapten

Kapten Gitarr startades i Göteborg den 20 september 1978 av Ulf Hörberg och undertecknad Göran ”Guran”  Blomgren. Lokalen fick vi av Bengt Brorsson som då drev Bengans skivaffär tvärs över gatan. Vår butik låg på hörnet Allmänna vägen – Kaptensgatan i Majorna. En fin liten lokal med tre rum varav ett med kraftig ståldörr och utan fönster. Vårt eget lilla skyddsrum.

Ulf och Guran hade träffats via sina musikintressen , Sprängkullen och gemensamma bekanta. Det var Bengan Brorsson RIP  som sådde ett frö genom att erbjuda oss lokalen och föreslå en musikaffär. Vi hade lite idéer om att blanda nytt och begagnat och att vara lite av en kvartersbutik med Bengans skivaffär som granne. 1978 fanns Musik utan gränser ( MUG ) , Hagströms musik , Waidele m fl musikaffärer i Göteborg. Vi hade aldrig någon ambition att konkurrera med dessa, snarare vara ett komplement. Vi startade med ett grundsortiment på strängar och tillbehör som inhandlades från Muscantor & Co, en av dåtidens största distributörer av musikinstrument. Vi gav också en ansenlig summa pengar till en kollega i branschen som skulle åka till Amerika och köpa gitarrer.

Vi visste att begagnade gitarrer var ganska billiga i USA och åkte man dessutom över och hämtade dom så tjänade man in lite extra. Detta var innan den så kallade vintageboomen hade startat och Eric Clapton spelade Gibson , Jimi Hendrix stratocaster och Dire Straits fanns inte. Och så väntade vi och väntade och väntade och Ulf hann åka över själv till USA , besöka Gruhn guitars och Guitar Trader och komma hem med en fem – sex gitarrer. En Gibson LP junior med dubbel cutaway i nyskick , röd och grann kostade oss tusen spänn och vi sålde den för tretusenfemhundra och tyckte allt var toppen. Vi fick aldrig några gitarrer från kollegan men pengarna  tillbaks tillsammans med lite junk som vi försökte sälja.

Det var många fina gitarrer som passerade revy. Bland annat hade vi en LesPaul guldtop från 1957 med P90 och stoptail som hade tillhört Emile Ford. Den hade han lämnat i Sverige efter en turné. Den köpte vi och sen hade vi Göteborgs dyraste gitarr ett litet tag. Jag tror vi annonserade den för 20000 kr , mest för att reta Waidele som hade dyra gamla gitarrer till i vårt tycke hutlösa priser. Dessutom var dom fastlåsta med hänglås. Vi bytte bort 57:an mot en normalbegagnad LP standard , en Volvo Duett med flygspanarlucka och en bunke pengar. För att försörja oss låg Uffe och jag ute på olika pubar i Sverige, där vi lirade covers och under tiden passade Tony Borgh vår butik. Tony var lite av en gitarrhjälte redan då och han sålde skitbra medan vi var borta. Bättre än oss. Han hade öppet mellan 17 – 19 eftersom han pluggade. När han svarade i telefon var hans öppningsreplik alltid: OK ! Sedan gick det av bara farten. Vi spelade musik och Tony sålde våra saker. Det var en härlig tid. Tony fick mer att göra med skolan och sitt spelande. Ulf och jag minskade ner på trubadurturnerandet och tog mer hand om butiken i Majorna.

Plötsligt skulle det rivas och vi accepterade en ny lokal i Haga med fyrdubbel hyra. Otroligt dumt. Vi skulle ju varit kvar i Majorna med en låg hyra. Men man var ett lätt offer för hyresvärdarna , man var ung , naiv och inte så värst businesserfaren. Uffe hoppade av i bästa samförstånd och jag körde på i Haga ett år längre än jag borde ha gjort. Jag stängde 1982 med checkkrediten i skuld , dollarn hade gått från fyra spänn till nästan sju , vintage hade blivit hippt och dyrt  och Mark Knopfler hade höjt begagnade Stratapriser radikalt. Musikbörsen hade öppnat i Göteborg. Det var nya tider. Jag slapp gå i konkurs , det var en härlig tid och jag ångrar inte mycket.

Under alla år efter Kapten Gitarr har jag haft gitarrköpande och säljande som en hobby. Jag har deltagit på alla gitarrmässor i Göteborg och var även med i Jönköping när Anders Andersson arrangerade. Numera är Fuzz guitarshow ett forum att träffa likasinnade och tjöta bort en stund eller två.

Själv fortsatte jag i ljudbranschen som tekniker och säljare av ljudutrustning. Detta kan ni läsa mer om under menyn Om Guran.

2010 sålde jag mitt ljudnivåmätningsbolag Sound Cop AB. Sålde rätten till namnet , div prylar och kundregistret. Nu satt jag med ett bolag som ägde diverse utrustning men inget namn.
Efter ansökan hos PRV var Kapten Gitarr AB ett faktum. Numera ägare av några gitarrer , lite förstärkare och en del övrig backline.
2013 börjar jag medelst en väldigt låg profil att erbjuda lite instrument med mera via Kapten Gitarrs hemsida. 40  år senare och en avslutad eventteknikresa  är det nya tider igen.

Vi stängde aldrig Kapten Gitarr vi tog bara 38 års paus.

Med vänliga hälsningar Guran numera fyllda 66.